torek, 22. september 2015

Veganstvo in diskriminacijaČe rečemo, da smo proti rasizmu, homofobiji, seksizmu in ostalim oblikam diskriminacije, ter hkrati nismo proti specizmu (diskriminacija na podlagi vrste), so naše vrednote precej zmedene. 

Razmislimo za trenutek o tem. 
  
Zakaj nasprotujemo rasizmu? 
Zato, ker rasizem diskriminira druge na podlagi osebne okoliščine (rase), ter jih na podlagi tega izključuje iz kroga moralne zaščite, ki jo je deležna naša družba.

Zakaj nasprotujemo homofobiji? 
Zato, ker homofobija diskriminira druge na podlagi osebne okoliščine (spolne usmerjenosti), ter jih na podlagi tega izključuje iz kroga moralne zaščite, ki jo je deležna naša družba.

Zakaj nasprotujemo seksizmu? 
Zato, ker seksizem diskriminira druge na podlagi osebne okoliščine (spola), ter jih na podlagi tega izključuje iz kroga moralne zaščite, ki jo je deležna naša družba.

In točno za enako stvar gre pri diskriminaciji v odnosu do živali - specizmu. Tudi specizem namreč diskriminira druge na podlagi osebne okoliščine (vrsta), ter jih na podlagi tega izključuje iz kroga moralne zaščite, ki jo je deležna naša družba.

Popolnoma nesmiselno je torej reči, da nasprotujemo kratenju pravic drugih na podlagi osebnih okoliščin, a hkrati dopuščamo kratenje pravic nekoga tretjega na podlagi osebnih okoliščin. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar