sreda, 23. september 2015

Je veganstvo res elitizem?

Nekateri ljudje namigujejo, da se imamo vegani za "nekaj več". Pravijo, da je veganstvo nekakšen "elitizem". 

Kakšen nesmisel!

Elitizem pomeni verjeti v lastno večvrednost in pripisovati manjšo moralno vrednost "manjvrednemu" bitju. 

Ne potrebujemo niti 3 sekunde razmisleka, da ugotovimo, da je veganstvo vse kaj drugega kot elitizem. Namreč, resnica je ravno obratna - veganstvo pomeni zavračanje ideje, ki trdi, da je prav izkoriščati čuteča bitja ker naj bi bila "manjvredna". Ne-vegani so tisti, ki verjamejo v manjvrednost živali, saj jim to omogoča, da sploh lahko jedo živali. Oni so tisti, ki sprejemajo elitizem.

Bi se morali vegani imeti za "superiorne" oz."boljše" od ne-veganov? 
Ne, seveda ne. Ne gre za obsojanje ljudi, temveč za vrednotenje moralnosti nekega stališča.Je vegansko etično stališče enakopravnosti superiorno oz. boljše od stališča, ki pravi, da je moralno sprejemljivo izkoriščati ranljiva čuteča bitja? 
Da, vsekakor. Moralno stališče je vedno boljše od nemoralnega. Stališče, ki ščiti osnovne pravice je vedno boljše od tistega, ki osnovne pravice krši.Reči, da je veganstvo elitizem, je kot bi rekli, da je elitizem verjeti v moralno enakovrednost in enakopravnost vseh ljudi.

Naslednjič, ko vam nekdo navrže, da je veganstvo "elitizem", izkoristite priložnost in ga na kreativen in prijazen način poučite o tem, da je resnica ravno obratna.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar