torek, 04. oktober 2016

Svetovni dan živali?

Danes je svetovni dan živali. V čem se ta dan razlikuje od ostalih dni v letu?

Poglejmo ...

Tudi danes, enako kot vse dni v letu, govorimo, da živali niso predmeti pač pa čuteča bitja, ki imajo moralno vrednost, toda vsa naša dejanja govorijo ravno nasprotno, saj jih v resnici obravnavamo izključno kot predmete brez moralne vrednosti: vsako leto namreč trpinčimo in ubijemo preko 70 milijard kopenskih in 1 bilijon morskih živali le zato, ker nam je všeč okus njihovih teles in izločkov.

Tudi danes, enako kot vse dni v letu, dajemo vedeti, da ni prav povzročati trpljenja in smrti živalim po nepotrebnem, toda 99,999% vsega trpljenja in smrti, ki jih zadamo živalim, zadamo povsem po nepotrebnem (nikomur namreč ni treba jesti mesa, mlečnih izdelkov ali jajc, da bi bil optimalno zdrav).

Tudi danes, enako kot vse dni v letu, pozivamo k spoštovanju živali, a istočasno ohranjamo nedotaknjeno obstoječo diskriminatorno miselnost, ki zapoveduje popolno nadvlado nad njimi. 

Tudi danes, enako kot vse dni v letu, bodo številni "zagovorniki pravic živali", tako v Sloveniji kot širom sveta, prepričevali druge ljudi in jim lagali, da so lahko pravični v odnosu do ranljivih tako, da jih izkoriščajo bolj "humano", "prijazno", "sočutno", v "zmernih" ali "zmanjšanih" količinah. Tudi danes bodo "zagovorniki živali" barantali z interesi živali. In tudi danes, enako kot vse dni v letu, bodo resnične potrebe, hotenja in želje živali spregledane.

V čem se torej 4. oktober, Dan živali, sploh razlikuje od ostalih dni v letu? V ničemer. 

Biti pravičen v odnosu do nemočnih lahko pomeni le eno: prenehati jih izkoriščati in postati vegan. Danes in vse preostale dni do konca življenja. Smo bodisi vegani bodisi izkoriščevalci živali. Tretja možnost ne obstaja.

Leon Kralj

Vse o tem zakaj in kako postati vegan: www.howdoigovegan.com

Sorodne teme (kliknite na povezavo):
Ni komentarjev:

Objavite komentar