petek, 7. oktober 2016

Pozivanje k veganstvu je edina rešitev

Premožne, nadute "new welfare" organizacije [organizacije za "dobrobit/zaščito/pravice" živali; op.p.] nam govorijo, da moramo promovirati "majhne postopne korake" – npr. jajca proste reje, svinjino prašičev rejenih izven ograd in živila živalskega izvora z oznakami "srečnega/humanega" izkoriščanja – zato, da bi premaknili stvari naprej. Vse te organizacije [PeTA, Mercy for Animals, Farm Sanctuary, Vegan Outreach, Viva!, Animals Australia, Animal Aid, ... in tudi vsa slovenska društva – glejte povezave: 1, 2, 3, 456; op.p.] zavračajo veganstvo kot moralno osnovo. Samo pomislite na sprevrženost njihovega stališča: trdijo, da moramo promovirati izkoriščanje, zato da bi dosegli ne-izkoriščanje. Te organizacije se povezujejo z institucionalnimi izkoriščevalci in dejansko promovirajo domnevno "humanejše" izkoriščanje živali. To je povsem zgrešeno – tako v moralnem kot praktičnem smislu.  

Pri new welfare organizaciji Direct Action Everywhere (DxE) celo trdijo, da je zagovarjanje veganstva "škodljivo" in pravijo, da bi morali promovirati "aktivizem", ne pa veganstvo. Za aktivizem smatrajo izvajanje uličnih predstav, kot na primer vstopanje v restavracije Chipotle in skandiranje “it’s not food, it’s violence!” ["to ni hrana, to je nasilje!"; op.p.]. In ko nekdo, ki ravnokar obeduje v restavraciji, pride do tebe in te vpraša kako lahko pomaga, mu menda ne smeš omeniti veganstva. Menda mu moraš reči, da naj izvaja "aktivizem". Se opravičujem, ampak to je noro.  
Razmislite o sledečem: v ZDA je trenutno 7,5 milijonov veganov. Če bi vsak od njih v naslednjem letu v veganstvo prepričal eno samo osebo, bi bilo na koncu leta 15 milijonov veganov. Če bi vsak od teh nato v drugem letu prepričal v veganstvo eno osebo, bi bilo 30 milijonov veganov. In če bi to ponovili vsako leto, bi celotna država postala veganska v manj kot 6 letih [podoben izračun velja tudi za Slovenijo; op.p.]. 

In tudi, če bi bilo število obstoječih veganov le 1 milijon, bi potrebovali zgolj 9 let, da bi postala veganska celotna populacija ZDA – kar je še vedno precej bolje od nadaljnjih 30 let "majhnih postopnih korakov" pomikanja nazaj.  

Kakorkoli že, če bi tisti, ki trdijo, da jim je mar za živali, prenehali podpirati welfare reforme, "srečno" izkoriščanje in narcistične ulične predstave, bi lahko dosegli, da bi veganstvo postalo prevladujoča paradigma.

Skratka, pojdite med ljudi in govorite z vsemi, ki jih poznate, o tem zakaj je veganstvo edini razumni odgovor na spoznanje, da imajo živali moralno vrednost.

****** 
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ


Obiščite:  www.howdoigovegan.com  

Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor of Law, Rutgers University

© 2015 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):  




Ni komentarjev:

Objavite komentar