sobota, 29. oktober 2016

Absurdnost kampanj za dobrobit živali v praksi – 7.del: Farme za vzrejo pasjih mladičkov


Nov dokaz nesmiselnosti in zmedenosti single-issue kampanj


Ravnokar sem prejel e-mail s strani organizacije Animal Legal Defense Fund (ALDF), ki razglaša svojo veliko zmago, ker je na sodišču dosegla, da bodo morale biti od zdaj naprej farme za vzrejo pasjih mladičkov v Pensilvaniji (ZDA) bolj "humane". V pismu, ki sem ga prejel, ALDF pravi, da ta sodni odlok "ponovno vzpostavlja integriteto sodstva, z uvedbo številnih strogih zahtev in pogojev za komercialne vzreditelje pasjih mladičkov." Pri ALDF trdijo, da "si bodo še naprej prizadevali za ostrejše zakone za zaščito vzrejnih psov, vse dokler ne bo nehumana industrija vzrejanja psov v celoti odpravljena."

Enako kot pri vseh welfare reformah [reformah za "dobrobit" živali; op.p.], si tudi v tem primeru "zagovorniki živali" prizadevajo za to, da bo nadaljnje izkoriščanje živali bolj sprejemljivo za javnost. Enako kot pri vseh welfare reformah, so tudi tokrat tovrstne "zmage" garancija za nadaljevanje institucionaliziranega izkoriščanja živali ter zagotovilo, da le-to nikoli ne bo odpravljeno. Le kakšna je verjetnost, da bo kdorkoli sploh želel odpraviti nekaj, kar ALDF opisuje kot "humana" uporaba živali, ki je nadzorovana s "številnimi strogimi zahtevami in pogoji"?

Naj dodam, da se z osredotočanjem izključno na farme za vzrejanje pasjih mladičkov in ne na obsojanje vseh oblik vzrejanja živali, ALDF pretvarja, da je preostalo vzrejanje v moralnem smislu drugačno od farmskega vzrejanja pasjih mladičkov. Kot nekdo, ki je posvojil grozljivo zlorabljenega psa, ki ga je zavetišče sprejelo k sebi od "odgovornega" vzreditelja, ki je umrl, vam lahko povem, da je to čista neumnost.

Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor of Law, Rutgers University

© 2016 Gary L. Francione 

Prevod: Leon Kralj

Pripis:
Prilagam še komentar abolicionistke Marianne C. Gonzales, ki je zapisala:
»Politika ALDF: "Pomagajte nam ustvariti takšno industrijo farmskega vzrejanja pasjih mladičkov, ki bo moralno sprejemljiva, zato da jo bomo lahko naposled odpravili, ker je moralno zgrešena. (A hkrati ignorirajmo dejstvo, da je to kar počnejo vsi ne-vegani, vključno z nami, ravno tako moralno zgrešeno)." 

To je pravi biser skrajno zmedenega in sprevrženega razmišljanja.«

Povsem se strinjam z ugotovitvijo Marianne. 


*******
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.  

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Obiščite: www.howdoigovegan.com

Sorodne teme (kliknite na povezavo):



Ni komentarjev:

Objavite komentar