nedelja, 9. oktober 2016

"New welfare" organizacije za živali so dosegle novo dno v poniževanju veganstva

Organizacija Mercy for Animals je dosegla novo dno v poniževanju veganstva: tiste, ki kritizirajo vegetarijanstvo, enačijo s "hudobneži".

Tule je blog Mercy for Animals z naslovom "Zakaj bi morali vegani prenehati biti hudobni do vegetarijancev":  http://www.mfablog.org/this-is-why-vegans-should-stop-being-mean

Samo pomislite kako bi to zvenelo v kateremkoli drugem kontekstu: kako bi zvenelo, če bi enačili tiste, ki so zagovarjali odpravo suženjstva ali prenehanje rasizma, s "hudobneži"? Kako bi izgledalo, če bi označevali tiste, ki se zavzemajo proti seksizmu, za "hudobneže"?

Vidite problem?

Reče se mu specizem.

Biti kristalno jasen glede vprašanj temeljne pravičnosti in podajati vsebinske argumente v prid veganstva kot moralne osnove/imperativa, ne pomeni biti "hudoben". Pomeni "spoštovati enakopravnost in ne pripisovati manjše vrednosti podobnim interesom [ne biti obravnavan kot lastnina; op.p.], ko gre za živali." 


****** 
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Sorodne teme (kliknite na povezavo):  




Ni komentarjev:

Objavite komentar