torek, 27. september 2016

Poziv feministom, ki ste vegetarijanci, a še vedno uživate mlečne izdelke ali jajca

Prosim, ponovno premislite o svojem stališču.

Mlečni proizvodi predstavljajo temeljno kršitev pravic živali. V moralnem smislu se ne razlikujejo od mesa.

Pravzaprav, mlečni proizvodi predstavljajo kršitev pravic, ki bi morala feministe zelo skrbeti:

Krave so vedno znova nasilno oplojene, za kar se uporablja napravo, imenovano "rape rack" [stojalo za posilstvo; op.p.].


Njihovi otroci so jim odvzeti takoj po rojstvu (oziroma dan, dva ali tri kasneje na "srečnih" kmetijah), z namenom preprečiti teličkom sesati njeno mleko. Telički moškega spola so prodani za teletino. Telice postanejo del mlečne industrije. Krave so čudovite matere, ki žalujejo za izgubo svojih otrok. Vsakdo, ki je kdaj opazoval ločitev krave od svojih teličkov ve, da to vključuje grozljivo in dolgotrajno trpljenje tako matere kot otroka.


Krave pogosto zbolevajo za mastitisom (vnetje mlečnih žlez in vimena), zelo bolečim stanjem, ki se pojavi zaradi ponavljajočega stika s strojem za molžo.


Krave mlekarice končajo v istih klavnicah kot njihove "mesne" sotrpinke.


Mlečni izdelki predstavljajo poblagovljenje reproduktivnih procesov krave in njenega odnosa s svojim otrokom. Predstavljajo kršitev, ki bi morala zadevati vse nas, vključno in še posebej tiste, ki se imajo za feministe.

Enako velja za jajca, kajti tudi kokošim, ki so čudovite matere, nikoli ni dovoljeno videti oz. imeti stika s svojimi piščančki.


Rejne ptice so zaprte v avtomatizirane lope, kjer se med seboj parijo, čeravno se tudi pri reji perutnine uporablja umetna oploditev. Nato rejci poberejo jajca in jih pošljejo v valilnice, kjer se takoj po ugotovitvi spola moške piščančke, ki ne morejo nesti jajc in niso primerni za meso, ubije z zmletjem, zaplinjenjem ali zadušitvijo.


En ali dva dni stare piščančke ženskega spola se pošlje na farme, kjer se jih redi v kletkah ali talni reji. Nikoli nimajo stika s svojimi materami.


Kokoši nesnice ne preživijo več kot dve leti v peklu baterijske (konvencionalne oz. "izboljšane"), "talne" ali "proste" reje, dokler niso "odslužene" in zaklane [Opomba: nobene moralne razlike ni med posameznimi oblikami reje. Vse predstavljajo trpljenje, smrt in nepravičnost. Več o tem tukaj: http://www.peacefulprairie.org/freerange1.html; op.p.]. Da bi povečali produktivnost, kokoši vsake toliko časa namenoma izstradajo. Poleg tega jim režejo kljune in kremplje.


Ponovno gre za poblagovljenje in manipuliranje z ženskimi reproduktivnimi procesi ter uničevanje vezi med njo in njenimi piščančki.

Če ste feministi in vegetarijanci, a še vedno uživate mlečne izdelke ali jajca, delate umetno ločnico med človeškimi in ne-človeškimi živalmi.

In točno to je tisto, čemur pravimo specizem.

****** 
Če še niste vegani, prosim postanite vegani. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Sprejemanje veganstva kot moralnega imperativa in zagovarjanje veganstva kot moralnega imperativa je skupaj s skrbjo za ne-človeške begunce najpomembnejša oblika aktivizma, ki se je lahko lotite.  


Vse o veganstvu:  www.howdoigovegan.com  

Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor of Law, Rutgers University

© 2016 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):  




Ni komentarjev:

Objavite komentar