ponedeljek, 5. september 2016

Blagoslovljeno izkoriščanje živali

Če ste zagovorniki živali in promovirate "ozaveščeno vsejedstvo" kot "sočutno" izbiro, uganite kaj se zgodi? Ljudje bodo nadaljevali z jedenjem živil živalskega izvora. Nadaljevali bodo z neposredno udeležbo pri izkoriščanju živali in v tem ne videli ničesar spornega. Konec koncev so njihovo uživanje živil živalskega izvora odobrili in blagoslovili "strokovnjaki", ki se spoznajo na "pravice živali".

Če promovirate vegetarijanstvo kot "sočutno" izbiro, dajete ljudem zeleno luč za uživanje mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Sporočate jim, da so lahko "sočutni" vse dokler uživajo samo nekatere živalske proizvode. To tudi pojasnjuje, zakaj vsi poznamo številne vegetarijance, ki niso nikoli postali vegani [med njimi tudi slavni Paul McCartney, ki se ima za zagovornika živali – sodeluje z organizacijo PETA  – in je vegetarijanec že 41 let; op.p.]. Le čemu bi postali vegani, ko pa so jim samooklicani strokovnjaki vendar rekli, da so že odvezani svoje moralne dolžnosti do živali s tem, ko so vegetarijanci? Zakaj bi se spremenili, ko pa jim organizacije in društva za "pravice živali" govorijo, da so "sočutni"?

Če smatrate živali za člane moralne skupnosti, potem jih prenehate uživati. Konec in pika. Ni stvar v uživanju "srečno izkoriščanih" živali ali v tem, da jih izkoriščamo le za nekatere proizvode, toda ne za druge. Gre za to, da jih povsem prenehamo uživati in uporabljati. To velja za vse živalske proizvode, ne glede na to kako "humani" so proizvodi mučenja in izkoriščanja.

******
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.  

Če ste že vegan, potem izobražujte ostale ljudi o veganstvu.

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor of Law, Rutgers University

© 2010 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj

Vse o veganstvu:  www.howdoigovegan.com  


Sorodne teme (kliknite na povezavo):
3. Veg(etarij)anski piknik? (avtor Leon Kralj)




Ni komentarjev:

Objavite komentar