ponedeljek, 26. september 2016

Ponedeljek: vaša izbira


ali Kar naprej poslušamo welfariste [zagovornike reguliranja izkoriščanja živali; op.p.], da je večina tistih, ki so danes vegani, bila najprej vegetarijanci, zato bi morali promovirati vegetarijanstvo.

Kar naprej poslušamo welfariste, da če promoviramo meso "srečno" izkoriščanih živali in druge "srečne" živalske proizvode, bo to ljudi sčasoma pripeljalo do veganstva.

To je čisti nesmisel. Nobenih empiričnih dokazov ni, ki bi kazali na vzročno povezavo med katerokoli ne-vegansko situacijo in veganstvom.

Ali je sploh kakšno presenečenje, da so ljudje najprej vegetarijanci preden postanejo vegani oz. da jedo meso, mlečne izdelke ali jajca "srečno" izkoriščanih živali, preden postanejo vegani?

Vse organizacije za pravice/zaščito živali namreč promovirajo vegetarijanstvo in "srečno" izkoriščanje živali. Nihče ne promovira veganstva ko nedvoumne moralne osnove.  

Naša dolžnost je dati jasno vedeti, da če so živali moralno pomembne, potem smo zavezani k temu, da postanemo vegani. Če hoče nekdo, ki mu je mar za živali, storiti manj od tega, naj bo to njegova izbira in nikoli nekaj kar promoviramo mi.

Razlagati ljudem, da so vegetarijanstvo, "srečno" meso, akcije kot npr. "Brezmesni ponedeljek" in "Veganstvo do 18.ure" ali "fleksibilno veganstvo" moralno sprejemljivi, bo le odložilo napredek in ne vodilo do njega.

****** 
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 


Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor of Law, Rutgers University

© 2014 Gary L. Francione

Vse o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com  

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):
5. Veg(etarij)anski piknik? (avtor Leon Kralj)Ni komentarjev:

Objavite komentar