torek, 15. november 2016

Preprosto vprašanje

1. avgust, 2013 /avtor Gary L. Francione

Znanstveniki iz Rensselaer Polytechnic Institute [najstarejši tehnološko- in družbeno-raziskovalni inštitut v ZDA; op.p.] so odkrili, da če imamo le 10 odstotkov populacije, ki trdno stoji za določenim moralnim prepričanjem in ga zagovarja, potem to njihovo prepričanje kmalu sprejme tudi večina populacije. Znanstveniki iz omenjenega inštituta, člani Social Cognitive Networks Academic Research Center (SCNARC), so z uporabo računalniških in analitičnih metod ugotovili, kje se nahaja kritična točka, ko prepričanje manjšine postane mnenje večine. Odkritje se nanaša na medsebojne družbene vplive in zajema vse od širjenja raznih inovacij do gibanja za politične ideale.

“Ko je število ljudi, ki so predani neki ideji, manjše od 10 odstotkov populacije, ni opaziti vidnega napredka v širjenju te ideje. Če bi želeli, da bi prepričanja teh ljudi dosegla večino, bi potrebovali dobesedno toliko časa, kot je staro vesolje,“ je dejal direktor in zaslužni profesor SCNARC Boleslaw Szymanski. “V trenutku, ko število naraste nad 10 odstotkov, pa se ideja razširi kot plamen.“


Moje vprašanje se torej glasi:

Zakaj si nihče izmed zagovornikov živali in nobena večja organizacija za pravice živali ne prizadeva doseči teh 10% ter namesto tega raje promovirajo welfare reforme, "sočutno" oz. "zmanjšano" konzumiranje živalskih proizvodov in "srečno" izkoriščanje živali?

Zakaj organizacije The Humane Society of the United States (HSUS), Farm Sanctuary, Mercy for Animals, ASPCA, Animal Legal Defense Fund, Compassion Over Killing, Compassion In World Farming (CIWF), The Humane League, World Society for the Protection of Animals, idr., izvajajo kampanje za uvedbo “izboljšanih” baterijskih kletk, še posebej glede na to, da pri HSUS in CIWF sami ugotavljajo in jasno priznavajo, da “izboljšane” kletke “ne nudijo primerne stopnje zaščite živali“?  

Zakaj so organizacije PETA, HSUS, Farm Sanctuary, Mercy for Animals, Compassion Over Killing, Viva! in Vegan Outreach podpisale  javno pismo, v katerem izražajo svojo “hvaležnost in podporo“ trgovski verigi Whole Foods za njihov “pionirski“ program “srečnega“ izkoriščanja živali? 

[Opomba: žal nič drugače ne počno niti slovenska društva. Več o tem v tej povezavi.] 

Ja, zavedam se, da “svet ne bo postal veganski čez noč“ (to je stavek, s katerim pristaši welfare pristopa najraje razkazujejo svojo napačno interpretacijo abolicionističnega stališča), toda saj sploh ne rabimo doseči celotnega sveta veganskega “čez noč“. Zgraditi moramo le trdno vegansko gibanje desetih odstotkov populacije. Pa bodimo konzervativni in recimo, da rabimo 20%. To vsekakor zmoremo.

Toda tega ne bomo nikoli dosegli, če bomo še naprej govorili ljudem, da delajo v prid živalim, če uživajo proizvode, ki izvirajo iz "srečnih" živali.

S tem seveda dosežemo ravno nasprotno - ugodimo vsem tistim ljudem (donatorjem kampanj), ki želijo nadaljevati z jedenjem živali in z veseljem plačajo za to, da prejmejo odobritev s strani zagovornikov živali ter lahko tako uživajo živalske proizvode s čisto vestjo.

****** 
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 


Gary L. Francione
Professor, Rutgers University
©2013 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):


Ni komentarjev:

Objavite komentar