sobota, 19. november 2016

Povožene živali, zapuščena jajca in brskanje po smeteh

14. julij, 2012 /avtor Gary L. Francione

Ljudje me redno sprašujejo ali si še vedno “vegan”, če ješ samo “povožene živali”, zapuščena jajca od kokoši, ki jih imaš za “domače ljubljenčke” ali živalske proizvode, ki jih najdeš v smeteh?

Kratek odgovor se glasi: Ne.

Obrazložitev: Čeprav tovrstna početja ne prispevajo neposredno k povpraševanju po živalskih proizvodih, so na simbolni ravni izjemno problematična. Krepijo namreč idejo, da so živalski proizvodi nekaj kar se uporablja za našo hrano; krepijo idejo, da so živali predmeti in vir za človeka; krepijo družbeno prakso uživanja živali; spodbujajo nadaljnje povpraševanje, četudi k njemu neposredno ne prispevajo.

Kaj pa v primeru, če te nihče ne vidi, da počneš te stvari? V tem primeru pač ne sodeluješ pri nobeni takšni aktivnosti, ki bi komurkoli karkoli simbolno sporočala, saj je nihče ne vidi oz. ne ve zanjo. In z njo tudi ne spodbujaš povpraševanja.

Toda ti si tisti, ki to vidi; ti veš za to. Ti sodeluješ v dejanju uživanja živali; v ritualu, ki nima nobenega drugega pomena razen častitev specizma, ki pravi, da živali vendar so nekaj kar je namenjeno izkoriščanju.

Biti vegan pomeni, da zavračaš idejo, da so živali namenjene naši uporabi. Živali niso potrošno blago; niso vir za potešitev naših interesov.

Živali niso hrana nič bolj kot je hrana človeška roka, ki bi jo našli v smetnjaku.

Nikoli ne bi pomislili, da bi pojedli človeka. Ljudje so osebe z moralno vrednostjo. Mi ljudi ne jemo. Toda živali so prav tako osebe. Imajo moralno vrednost. Njihova telesa in proizvodi narejeni iz njih niso nekaj kar bi morali smatrati za hrano, četudi jih najdemo mrtve ob cesti ali v smeteh oz. četudi so njihovi izločki zapuščeni z njihove strani, kot npr. neoplojena kokošja jajca, ki jih kokoši niso pojedle. [Valjenje jajc kokoši prikrajša za nujno potrebne minerale, zato jih ponavadi pojedo, ko vidijo, da niso oplojena in si tako povrnejo hranilne snovi, ki jih potrebuje njihov organizem; op.p.]

****** 
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 


Gary L. Francione
Professor, Rutgers University

© 2012 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):




Ni komentarjev:

Objavite komentar