četrtek, 27. april 2017

Zgodovina človeštva je zgodovina nasilja

Spomnite se zgodovine. Pomislite na vso trpljenje in vse smrti, povzročene v vojnah (tako napovedanih kot nenapovedanih); na vso lakoto, ki bi jo lahko preprečili; na vse genocide; na suženjstvo (tako rasno pogojeno kot druge oblike suženjstva); na zatiranje žensk; na smrtne kazni; na vse umore in nasilje, ki so ga zagrešili ljudje nad soljudmi; na vse zlorabe otrok, duševno prizadetih in starejših ljudi; na ves pohlep in skopuštvo, itd., itd., itd.

Dodajte temu še neskončne količine nasilja, ki smo ga tekom zgodovine zadali živalim.

Nemogoče je spregledati dejstvo, da je zgodovina človeštva pravzaprav zgodovina nasilja.

Ponovno moramo razmisliti o tem kdo in kaj smo. Pričeti moramo resno jemati nenasilje. Biti vegan ni dovolj. Toda biti vegan je neobhodno in nujno. Govoriti o nenasilju medtem ko jemo, nosimo in uporabljamo nasilje, nima nobenega smisla.

Ameriško-španski filozof, pisatelj in esejist George Santayana je dejal: »Tisti, ki se ne spominjajo preteklosti, so obsojeni na njeno ponavljanje.«

Prosim, nikoli ne pozabite preteklosti – začenši z lastnim življenjem – in jo spremenite v boljšo prihodnost.

To kar počnemo z živalmi predstavlja šablono za naše kršenje temeljnih človekovih pravic. Vse kar rabimo storiti je, da "poživalimo" neko skupino ljudi in tako postane vse kar počnemo s to skupino moralno sprejemljivo, upravičeno in celo zapovedano. "Saj so samo živali."

Poglejte zgodovino kršenja temeljnih človekovih pravic: v domala vseh primerih se je človeške žrtve zatiralo tako, da se jih je enačilo z živalmi.

Tega kar počnemo živalim ni mogoče moralno upravičiti. Je nemoralno ne glede na to ali predstavlja šablono za kršenje človekovih pravic. A tega, da predstavlja to šablono, enostavno ni mogoče zanikati.

Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


****** 
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 

Če ste že vegan, potem izobražujte ostale ljudi o veganstvu. Toda najprej izobrazite sami sebe. Tukaj je povezava z informacijami, ki vam bodo pomagale kako začeti: 

Vse o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com   

Sorodne teme (kliknite na povezavo):


Ni komentarjev:

Objavite komentar