sobota, 29. april 2017

Hej, ali je to mleko na tvoji maskirni maski?

1. september, 2009 /avtor Gary L. Francione

Dragi kolegi:

Kot veste, nasprotujem vsakršnemu nasilju. Več o tem si lahko preberete v blogih Komentar o nasiljuNekaj dodatnega razmišljanja o nasilju in pravicah živali ter O vivisekciji (testiranju na živalih) in nasilju. To je že vrsto let stalnica mojega dela. Nasprotujem vsemu nasilju – vključno nasilju nad lastnino. Tisti, ki trdijo, da obstaja uničevanje zgradb ali vlamljanje v tuje prostore, ki ne predstavlja škodovanja ali tveganja za škodovanje čutečim bitjem (tako človeškim kot ne-človeškim), se preprosto slepijo.

Iz razlogov, ki sem jih navedel že večkrat, smatram nasilje kot problem in ne kot katerikoli del rešitve. Tiste, ki so zaskrbljeni glede izkoriščanja živali, spodbujam k veganstvu in k izvajanju ustvarjalnega, nenasilnega izobraževanja ljudi o veganstvu.

Ravnokar sem po dolgem času znova pogledal na spletno stran organizacije Animal Liberation Front (ALF).

In res je kaj za videti.

Njihovo "vodilo" je:
»Animal Liberation Front (ALF) izvaja direktne akcije proti zlorabam živali in sicer v obliki reševanja živali in povzročanja finančne izgube izkoriščevalcem živali, običajno s poškodovanjem in uničenjem lastnine.«

Nadalje so zapisali še:  
»Katerakoli skupina ljudi, ki jo sestavljajo vegetarijanci ali vegani in izvaja akcije po smernicah ALF-a, ima pravico, da sebe smatra kot del organizacije ALF.«


Okej, naj pogledam ali imam tudi sam to pravico. Če si vegetarijanec - če uživaš mleko, sladoled, sir, jajca, itd. – imaš blagoslov ALF-a, da v njihovem imenu uničuješ tujo lastnino.

Seveda ne pravim, da je prav izvajati nasilje, četudi si vegan, a naravnost osupljivo je, da kdorkoli predlaga, da je sprejemljivo, če ljudje, ki aktivno sodelujejo pri izkoriščanju živali s tem ko niso vegani, izvajajo nasilje nad drugimi ljudmi, ki so udeleženi pri izkoriščanju živali.

Toda počakajte. To še ni vse. Na svoji spletni strani imajo povezavo, imenovano Saints Alive [živi svetniki; op.p.], kjer so navedeni številni ne-veganski (oz. ne-vegetarijanski) slavni ljudje in javne osebnosti, vključno s tistimi, ki promovirajo oz. odobravajo živalske proizvode.

Ponujajo tudi povezave do praktično vseh welfare organizacij, ki promovirajo meso/živalske proizvode "srečno" izkoriščanih živali.

Se pravi, ljudje, ki izkoriščajo živali in ki podpirajo druge izkoriščevalce živali trdijo, da so aktivisti-bojevniki, ki imajo pravico do izvajanja nasilja nad ostalimi izkoriščevalci živali. Raven zmede tukaj je resnično globoka.

Že večkrat sem obrazložil, da zagovorniki nasilnega aktivizma nikakor ne morejo razumno upravičiti svojih napadov na institucionalizirane izkoriščevalce, saj smo vendar mi, potrošniki tisti, ki ustvarjamo povpraševanje po živalskih proizvodih. Rešitev za spremembo paradigme se nahaja v izobraževanju. Ne obstaja prav nobena druga realna rešitev. Kadarkoli podam ta argument, postanejo zagovorniki nasilja zelo jezni in me žalijo na vse mogoče načine ter žal nekateri med njimi odkrito grozijo in ustrahujejo tiste, ki izražajo podporo nenasilju.

Zdaj vem zakaj. Če bi sprejeli moje stališče, bi si morali nadeti svoje maskirne maske in izvajati nasilje drug nad drugim.

Postanite vegan. Je zelo enostavno, boljše za vaše zdravje in za okolje, a najpomembneje - je moralno pravilna odločitev. In vsaj kar se mene tiče, predstavljajo pravice živali in etično veganstvo zavezo k nenasilju.

Gary L. Francione           
© 2009 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


Vse o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com   

Sorodne teme (kliknite na povezavo):
  


Ni komentarjev:

Objavite komentar