nedelja, 16. april 2017

Išče se Velikonočni zajček – živ ali mrtev

V času Velikonočnih praznikov ogromno staršev podleže željam svojih otrok in jim kupi zajčka – živega zajčka. Trgovina z živalmi zacveti še bolj kot sicer. Namesto, da bi izkoristili priložnost in poučili svoje otroke o tem zakaj se čutečih bitij ne kupuje, ne poseduje, ne ubija, ne jé, se ne oblači v njihove kože ali kakorkoli drugače izkorišča, jih starši učijo, da je ljubezen združljiva s popredmetenjem drugega. Po svetovnih statističnih podatkih, kar 80% vseh zajčkov, kupljenih v času Velikonočnih praznikov, ljudje po praznikih zapustijo ali pustijo poginiti. To je realnost tudi v primeru ostalih "hišnih" živali – psov, mačk, hrčkov, kun, ptic, rib, želv, morskih prašičkov, itd.

Ko so pred kratkim o tem poročali v slovenskih medijih, so se vsi soglasno postavili na stran tega, da je treba otrokom povedati, da zajčki niso le okrasek ter da zahtevajo veliko nege, skrbi in ljubezni. Kot vedno, pa so žal "pozabili" poročati o tem, da ni nobene razlike med živalmi, ki jih imamo radi in živalmi, ki jih jemo (pa čeprav jih sploh ne rabimo jesti, da bi živeli polno in zdravo življenje). Nobena ne želi trpeti in nobena ne želi umreti. Toda živemu zajčku rečemo družinski član, nasilno ubitemu pa gurmanstvo. Nekaj resnično moralno shizofrenega je v našem odnosu do živali.

Z vsakim nakupom živali aktivno podpiramo sistem živalskega suženjstva in oddamo naročilo za vzreditev nove potencialno trpinčene, zavržene ali ubite živali (zato prosim posvajajte, ne kupujte!), enako kot z vsakim nakupom mesa, mleka, jajc in ostalih proizvodov živalskega izvora, oddamo naročilo za vzreditev nove – ne le potencialno, temveč zagotovo - trpinčene in ubite živali. O tem kaj vse je narobe z vzrejanjem živali, si lahko preberete v mojem blogu Spornost udomačevanja psov, mačk in drugih "hišnih ljubljenčkov".

Ko vas bo naslednjič zamikalo, da podležete želji otrok, podlezite tisti, ki pravi, da nihče ne bi smel biti trpinčen ali ubit. Vsi otroci imajo namreč prirojen občutek za pravičnost. Podlezite mu brez slabe vesti.

Leon Kralj

****** 
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.

Če ste že vegan, potem izobražujte ostale ljudi o veganstvu. Toda najprej izobrazite sami sebe. Tukaj je povezava z informacijami, ki vam bodo pomagale kako začeti: 

Če priznavamo živalim moralno vrednost (če jih nimamo zgolj za predmete), potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ. Sprejemanje in zagovarjanje veganstva kot moralnega imperativa je skupaj s skrbjo za ne-človeške begunce najpomembnejša oblika aktivizma, ki se je lahko lotite.

Vse o tem ZAKAJ in KAKO postati vegan: www.howdoigovegan.com   

Sorodne teme (kliknite na povezavo)


»Velika noč slavi življenje. Prosim ne vključujte nasilja in smrti v svoje praznovanje. Če še niste vegani, naj se z Veliko nočjo – s slavljenjem življenja – začne vaša predanost življenju.« (Gary L. Francione)



»Velika noč pomeni praznovanje življenja in zmagoslavje življenja nad smrtjo. Če imate na vaši praznični mizi mrtve živali oz. živalske proizvode, ste zgrešili bistvo tega praznika.« (Gary L. Francione) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar