torek, 3. januar 2017

Živali potrebujejo TEBE!

15. april, 2016 /avtor Gary L. Francione

Sprememba paradigme od gledanja na živali kot na lastnino h gledanju nanje kot na ne-človeške osebe z inherentno vrednostjo življenja, zahteva izvorno gibanje ljudi, ki so izobraženi izobraževalci - zahteva ljudi, ki razumejo argumente v prid veganstva in znajo mirno in v preprostem jeziku govoriti z drugimi ljudmi, s katerimi prihajajo v stik v svojem vsakodnevnem življenju. Potrebujemo ljudi, ki znajo drugim pojasniti zakaj "srečno" oz. "humano" izkoriščanje živali, redukcitarijanstvo oz. fleksitarijanstvo in drugi specistični pristopi niso rešitev, ampak del problema.

Obstajajo številni načini za izvajanje ustvarjalnega, nenasilnega abolicionističnega veganskega aktivizma. A najpomembnejša sestavina tega gibanja za živali je posameznik – TI! – ki komunicira(š) z drugimi posamezniki.

Če vsakdo izmed nas v tem letu prepriča le eno osebo, da postane vegan/veganka in se ta vzorec ponovi vsako leto, bi celotne ZDA postale veganske v približno 12 letih in Velika Britanija v približno 9 letih [in Slovenija v 7,5 letih. Trenutno je v Sloveniji 0,5% veganov. Če vsak izmed teh v naslednjem letu prepriča v veganstvo le eno samo osebo, bo na konciu leta 1% veganov, v drugem letu 2%, v tretjem 4%, nato 8%, pa 16%, 32%, 64% in 100% v sredini osmega leta; op.p.].

Vsakdo izmed nas je lahko učinkovit glasnik sprememb. Nič ne stane, da izobrazimo sami sebe. Pravzaprav je eden izmed glavnih namenov naših spletnih strani [www.AbolitionistApproach.com, www.facebook.com/abolitionistapproach/, www.howdoigovegan.com in https://leonkralj.blogspot.si/] ta, da vam priskrbi brezplačne izobraževalne vire.

Alternativa temu je podpiranje nadutih "dobrodelnih živalskih organizacij in društev", ki ne počno drugega kot razprodajajo interese živali in v zameno za donacije omogočajo ljudem, da se počutijo bolje ob tem ko izkoriščajo živali.

****** 
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ


Vse o veganstvu:  www.howdoigovegan.com   

Gary Francione
Board of Governors Distinguished Professor, Rutgers University School of Law

Anna Charlton
Adjunct Professor, Rutgers University School of Law

© 2016 Gary L. Francione in Anna Charlton

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):


Poziv prof. Francioneja za leto 2017: 



Ni komentarjev:

Objavite komentar