sobota, 7. januar 2017

Ubogi Che Guevara

20. junij, 2009 /avtor Gary L. Francione

Dragi kolegi:

Čeprav sem nasprotnik vsakršnega nasilja, in zatorej ne odobravam nasilja, ki se ga je poslužil Ernesto "Che" Guevara za osvoboditev Kube izpod s strani ZDA podprtega diktatorja Fulgencia Batiste, je skrajno žalostno videti nedavno kampanjo organizacije PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), v kateri nastopa Chejeva vnukinja, Lydia Guevara, ki pozira napol gola v njihovem oglasu in promovira "vegetarijansko revolucijo".

Ta oglas se norčuje iz boja za državljanske pravice, v katere je verjel Che in zaradi česar je dal svoje življenje. Si lahko zamišljate Che Guevaro, ki "se sleče za svobodo, zato da ne bi bil lutka ZDA?" Ne, seveda ne.

Leta 2007 je PETA objavila video z naslovom State of the Union Undress, v katerem ženska izvaja striptiz "za živali" in se konča s citatom dr. Martin Luther Kinga. 

To, da PETA misli, da je primerno zaključiti posnetek striptiza s citatom Martin Luther Kinga o nepravičnosti, je še en pokazatelj tega, da je PETA za namen samopromocije pripravljena trivializirati čisto vse. Morda bi bilo dobro, da bi se PETA spomnila, da je dr. King dosegel odločilne premike k pravičnosti z razumom, vztrajnostjo, dostojanstvom in pogumom, pri čemer se ni nikoli “slekel do golega” za dosego državljanskih pravic ali posluževal kakršnihkoli izkoriščevalskih norčij, ki so postale PETA-in zaščitni znak.

In to je težava vseh PETA-nih patetičnih poskusov povezovanja svojih kampanj s prizadevanji za državljanske pravice in drugimi boji za družbeno pravičnost. Ljudje, ki so bili vključeni v te boje, so bili resni ljudje, ki so se resnično žrtvovali in skušali doseči temeljne spremembe glede načina razmišljanja ljudi. PETA ne počne nič drugega kot išče reklamo in donacije zase. To je pomilovanja vredno.

Poleg tega je tragično-ironično, da se PETA poslužuje seksističnih prizorov, ko pa je Che Guevara, predani marksist, odločno zavračal seksizem.

A to očitno sploh ni pomembno, kajti domnevam, da večina članov PETA sploh ne ve kdo je bil Che Guevara. In z ozirom na to, da ljudje drugod po svetu dobro vedo za kaj si je prizadeval Che, bodo ob tej kampanji, tako kot jaz, občutili globoko žalost. In žal bodo mnogi navajali to absurdno predstavo za javnost kot priročen izgovor za to, da problematike pravic živali ne rabijo jemati resno.

Che Guevara ni bil vegetarijanec. Če bi bil še živ, bi morda uvidel, da so pravice živali resna družbena problematika. Kakorkoli že, dvomim, da bi to uvidel s pomočjo PETA-nih kampanj.

Gary L. Francione
© 2009 Gary L. Francione
  
Prevod: Leon Kralj


******
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.

Če ste že vegan, potem izobražujte ostale ljudi o veganstvu. Toda najprej izobrazite sami sebe. Tukaj je povezava z informacijami, ki vam bodo pomagale kako začeti: 

Če pravimo, da imajo živali moralno vrednost (če niso zgolj predmeti), potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Vse o veganstvu:  www.howdoigovegan.com   

Sorodne teme (kliknite na povezavo):



Ni komentarjev:

Objavite komentar