sobota, 14. januar 2017

Specizem "new welfare" gibanja

Predstavljajte si, da bi nekdo rekel:

»Glede na to, da je razširjenost patriarhata in zatiranja žensk današnja realnost, so ženske po vsem svetu deležne grozljivega nasilja. Veliko jih je pretepenih, mučenih, posiljenih, psihološko trpinčenih in manipuliranih ter diskriminiranih na vse mogoče načine. Mnoge so tudi umorjene. Vse dokler storimo karkoli v smeri zmanjšanja njihovega trpljenja, je to dobro in nihče nima pravice kritizirati naših prizadevanj. Na primer, če nekdo, ki pretepa in posiljuje ženske, pristane na to, da zmanjša število udarcev, ki jih zadaja, ne bi smeli biti čistunski in zahtevati od njega naj preneha s pretepanjem v celoti ali da naj preneha tudi s posilstvi oziroma da stori karkoli več od koraka v pravo smer. Vsakdo je na svoji poti preobrazbe, zato ne smemo soditi ljudi črno-belo.«

Vsi bi bili šokirani, če bi kdorkoli rekel kaj takega, kajti to bi ignoriralo temeljne moralne pravice žensk.

Toda natanko to govorijo pripadniki t.i. "new welfare" gibanja (vključno z "intersekcionalisti") takrat, ko gre za izkoriščanje živali, čeprav to ignorira temeljne moralne pravice ne-človeških živali.

In dejstvo, da nikoli ne bi izrekli česa takega ko gre za ljudi, je prepričljiv dokaz, da njihovo stališče sloni na specizmu [vrstni diskriminaciji; op.p.].


Prevod: Leon Kralj

******
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.

Če ste že vegan, potem izobražujte ostale ljudi o veganstvu. Toda najprej izobrazite sami sebe. Tukaj je povezava z informacijami, ki vam bodo pomagale kako začeti: 

Če imajo živali moralno vrednost (če niso zgolj predmeti), potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Vse informacije o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com   

Sorodne teme (kliknite na povezavo):



Ni komentarjev:

Objavite komentar