četrtek, 15. oktober 2015

Trije enostavni koraki za učinkovito zagovorništvo pravic živali

Želite biti učinkoviti zagovorniki pravic živali? Tule so trije enostavni koraki:

Prvič; postanite vegan.

V kolikor pripisujete živalim moralno vrednost – v kolikor zavračate idejo, da so živali nečuteči predmeti – pravzaprav nimate druge izbire, kakor da jih prenehate jesti, se oblačiti v njihove kože ali na kakršenkoli drugi način uporabljati živali oz. izdelke narejene iz njih.

Ne morete nasprotovati živalskemu suženjstvu, medtem ko z uporabljanjem živali za svoj vir in potrošno blago sami neposredno sodelujete v živalskem suženjstvu.

Postati vegan je najpomembnejša posamična stvar, ki jo lahko storite za pomoč živalim. Je tudi najmočnejši izraz vaše podpore pravičnosti do živali. Postati vegan pomeni vpeljavo principa abolicionizma v vaše življenje. Postati vegan pomeni reči NE izkoriščanju živali. Obstaja veganstvo in obstaja izkoriščanje živali, tretje poti ni. 

Ne gre zgolj za sočutje kot tako; gre za vprašanje temeljne pravičnosti. Sočutje nas lahko emocionalno gane in spodbudi, toda veganstvo je najmanj kar dolgujemo živalim v smislu osnovne moralne obveze.

Kljub temu, da vse velike "welfare" organizacije in društva za živali nenehno govorijo, kako težko je postati vegan (1,2,3,4,5,6,7,8), to preprosto ni res. Postati vegan je zelo enostavno; je boljše za vaše zdravje (1,2,3,4) in za planet (1, 2, 3) . In najpomembneje – je moralno pravilna poteza.

Drugič; izvajajte aktivizem, ki sloni na ustvarjalnem in nenasilnem poučevanju ljudi o veganstvu.

Poskušajte vsak dan govoriti z vsaj enim človekom o veganstvu. Presenečeni boste, da je to mnogo lažje kot si mislite ter da so ljudje precej dovzetni (1,2,3). Priporočam, da preberete knjigo Etika v kuhinji  (orig. Eat Like You Care), ki vsebuje obilo kvalitetnih in uporabnih informacij tako za nevegane kot tudi enostavno in tehtno argumentirano razlago številnih pomislekov, ki jih imajo ponavadi ljudje o veganstvu, in ki predstavljajo odlično orodje za učinkovito izvajanje aktivizma. Obiščite tudi spletni strani www.howdoigovegan.com in www.abolitionistapproach.com , ki ponujata ogromno brezplačnega gradiva za uspešno zagovarjanje pravic živali, med drugim si lahko natisnete tudi letak na tej povezavi (kliknite). 

Ne nasedajte organizacijam in društvom, oz. t.i. "welfare" gibanju (1,2,3,4,5, 6), ki zavrača veganstvo kot moralno osnovo/imperativ in namesto tega promovira vegetarijanstvo, "redukcitarijanstvo" (=manjše uživanje mesa), akcije tipa "Brezmesni ponedeljek" in podobna na specizmu sloneča stališča. Nobene razlike ni med mesom in ostalimi živili živalskega izvora. Vsa vsebujejo trpljenje; vsa vsebujejo smrt; vsa vsebujejo nasilje in vsa predstavljajo nepravičnost. Živali, ki so izkoriščane za proizvodnjo mleka, se dlje časa vzdržuje pri življenju, pri čemer so obravnavane enako slabo (ali še slabše) kot živali, ki so izkoriščane za meso, ter poleg tega končajo v istih klavnicah. Nikar ne promovirajte "humanih" jajc iz proste reje, ali eko/bio mesa in mleka "srečno" izkoriščanih živali. Vsa vsebujejo kršenje temeljne pravičnosti.

Nikar ne nasedajte ideji, da je javnost preveč neumna ali preveč brezbrižna, da bi sporočilo veganstva jemala resno. To je zgolj elitistična propaganda, sprožena s strani velikih organizacij in društev za dobrobit živali, s katero prodajajo ljudem odpustke za lajšanje njihove slabe vesti ob nadaljevanju izkoriščanja živali. 

Tretjič; posvojite brezdomno žival.

Obstaja na milijone živali, ki potrebujejo dom. V stiski so se znašle izključno zaradi nas - ljudi. Zato je naša dolžnost poskrbeti zanje, kar vključuje tudi sterilizacijo/kastracijo, saj nadaljevanje vzrejanja udomačenih živali ni moralno upravičeno. Ponudite ljubeči dom komurkoli lahko: psu, mački, kokoši, pujsu, želvi, kravi, kozi ali piščancu – komurkoli.

Posvojitev je najboljši način za združitev dobrega dela v prid živali z vnašanjem ljubezni v vaše življenje (ki jo prispeva posvojena žival).

-------------- 
To je to. Zagovorništvo pravic živali v treh preprostih korakih! Nobenih članstev v organizacijah ali društvih za dobrobit živali, nobenega seksističnega oglaševanja in reklamnih panojev z golimi ženskami, ki "so raje gole kot da oblečejo krzno", nobenih donacij, nobenega trgovanja z moralnostjo ali prodajanja moralnih odpustkov.  

Srečno na vaši poti širjenja pravičnosti! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar