četrtek, 29. december 2016

Seksizem in poniževanje žensk znotraj gibanja za pravice živali

15. september, 2009 /avtor Gary L. Francione

Že več kot dve desetletji opozarjam na to, da je posluževati se seksizma in poniževanja žensk, kot sredstva za promoviranje pravic živali, nedopustno. Ne le, da je popredmetenje žensk že v osnovi nemoralno, pač pa to ne bo v ničemer spremenilo načina razmišljanja naše družbe glede popredmetenja živali. Organizacija za "pravice" živali PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) že vrsto let izvaja takšne ali drugačne različice kampanje “I’d rather go naked than wear fur” [Raje sem gola, kot da oblečem krzno; op.p.]. In kakšen je njen učinek? Krznarska industrija je danes močnejša kot kdajkoli prej. Celo tisti, ki so se nekoč slekli za PETA-o, zdaj ponovno nosijo krzno. 

Ravnokar sem videl video oglas, ki ga je posnela nizozemska organizacija Wakker Dier ("Prebujenje za živali"), ki velja za "evropsko podružnico organizacije PETA". Pri Wakken Dier so najeli nizozemsko fetiš manekenko Ancillo Tilia, ki v oglasu igra striptizeto, ki jo brutalno pretepejo in pohabijo.

PETA je šla v seksistični kampanji zdaj še korak dlje z objavo golega posnetka, v katerem vidimo povsem odkrite in nazorne prizore nasilja.

Če mislite, da bo karkoli od tega naredilo karkoli v prid ozaveščanja glede izkoriščanja živali, naj izrazim svoje odločno nestrinjanje.

Namen teh norčij ni nič drugega kot zabava za tiste, ki so vpeti v "gibanje". Tovrstne groteske ne storijo popolnoma nič za to, da prepričajo javnost v pomembnost vprašanja izkoriščanja živali. V vseh teh dolgih letih, odkar se zavzemam za pravice živali, se ni še nikoli zgodilo, da bi mi kdorkoli rekel, da ga je prizor z golo žensko v kletki pripravil do tega, da se loti resnega razmisleka o problematiki izkoriščanja živali. Pravzaprav je ravno to krivo, da številni napredni ljudje mislijo, da je gibanje za pravice živali en navaden patetičen štos, nevreden resne obravnave.

Popredmetenje živali je zelo podobno popredmetenju žensk. Toda družba nima težav s popredmetenjem žensk. In namesto, da bi nasprotovali seksizmu in poniževanju žensk, ga znaten delež gibanja celo promovira. Vse dokler bomo obravnavali ženske kot kos mesa, bomo slepi tudi za problem gledanja na živali kot na kos mesa. 

Pozivam vas k razmisleku o tem vprašanju in k aktivnemu nasprotovanju seksizma in poniževanja žensk znotraj gibanja. Poleg tega, da gre za nemoralnost že v samem temelju, slednje ne stori nič – popolnoma nič – za pomoč živalim.

Gary L. Francione
© 2009 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


******
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Vse o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com   

Sorodne teme (kliknite na povezavo):
2. Odprto pismo dr. Milošu Židaniku (avtor Leon Kralj)


Ni komentarjev:

Objavite komentar