torek, 31. maj 2016

Gorila Harambe in piščanec

Veliko ljudi je zelo razburjenih zaradi uboja Harambeja, goriljega zapornika v živalskem vrtu v Cincinnatiju. 



Ljudje se upravičeno razburjajo. Ni bilo prav zapreti Harambeja v živalski zapor, kot tudi ni bilo prav, da so ga ubili. 

Toda to, kar so storili Harambeju, ni nič bolj narobe od tega kar delamo vsem živalim, ki jih uporabljamo za hrano (ali katerekoli druge namene). 

Harambe je precej težji od malega piščanca, čigar telo se prodaja v trgovini za nekaj evrov. Toda z moralnega vidika imata Harambe in brezimeni piščanec enakovredno težo. Harambe ceni svoje življenje enako kot piščanec ceni svoje. In oba cenita svoje življenje enako kot ti ceniš svoje. Življenje je ljubo vsem. 

Če nasprotuješ temu kar so storili Harambeju in nisi vegan, vedi, da ni nobene moralne razlike med živaljo, za katero misliš, da je "posebna" in živaljo, ki jo ješ. 

Razpoznaj moralno vrednost vseh čutečih bitij in postani vegan.


*******
Če še nisi vegan, prosim postani vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti – je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ.
Sorodne teme (kliknite na povezavo):
7. Kaj lahko VSAKDO izmed nas stori za dosego odprave izkoriščanja živali 





Ni komentarjev:

Objavite komentar