četrtek, 4. maj 2017

Jane Goodall o poskusih na živalih in vegetarijanstvu

25. februar, 2007 /avtor Gary L. Francione

V članku spletne publikacije časopisa El Mundo, daje Jane Goodall [svetovno znana britanska primatologinja, etologinja in antropologinja; op.p.] jasno vedeti, da ne nasprotuje vsem poskusom na živalih [vivisekciji; op.p.] in da čeprav pravi, da je vegetarijanka, meni, da to "ni nekaj kar bi morali postati vsi". Ne vem ali je Jane Goodall veganka, toda glede na to, da se nahaja na seznamu slavnih podpornikov mlečnih proizvodov Stonyfield Farm, domnevam, da ni.

Kakorkoli že, tule sta dva odlomka iz intervjuja, ki ju je iz španščine prevedla profesorica Jenna Torres iz univerze St. Lawrence, soustvarjalka spletne strani in podcasta Vegan Freak ter Maria Luisa Arenzana, španska zagovornica živali, ki prevaja besedila o pravicah živali. To bi moralo dokončno ovreči vsakršen napačen vtis, da Goodallova nasprotuje uporabi primatov v poskusih.

Prevod:

Vprašanje: Ali menite, da bi morali prepovedati biomedicinske raziskave na primatih?

Goodall: Da, morali bi jih prepovedati, razen v primeru zelo jasne utemeljitve, da bi s pomočjo poskusa lahko rešili človeška življenja, kot na primer v raziskavah Alzheimerjeve ali Parkinsonove bolezni. Nisem neobhodno proti vsem poskusom na primatih ali drugih živalih. Prepričana pa sem, da kadar je poskus upravičen iz medicinskih razlogov, bi morali nadvse paziti, da živali ob tem trpijo minimalno. A vemo, da temu danes ni tako. V resnici so večina laboratorijev strašljivi kraji.  

Vprašanje: Ali ste vegetarijanka?

Goodall: Da, toda to ni nujno nekaj kar bi morali postati vsi. Toda, če ljudje čutijo, da morajo nujno jesti meso, menim, da bi ga zaradi zdravja morali jesti v čim manjših količinah in vedno izbirati proizvode iz ekoloških kmetij, kjer živali niso zaprte v grozljivih pogojih in hranjene z antibiotiki.

Hvala profesorici Torres in gospe Arenzana.

Hvala tudi Jane Goodall, da je z lastnimi besedami jasno izrazila svoje specistično stališče.

Gary L. Francione
© 2007 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):




Ni komentarjev:

Objavite komentar