ponedeljek, 15. april 2019

Kratek povzetek Abolicionističnega zagovorništva pravic živali

12. april, 2019 /avtor Gary L. Francione
  
Nekdo je objavil komentar, v katerem me je prosil, naj opišem svoje poglede na zagovorništvo pravic živali. Tukaj je moj odgovor:

»Težko sicer povzamem na tisoče svojih objav na tej strani in 35 let delovanja / pisanja na tem področju, a tukaj je nekaj enostavnih pravil:

1. izvajajte ustvarjalno, nenasilno zagovorništvo živali, pri katerem ste jasni, da je veganstvo moralna dolžnost – stvar pravičnosti.

Če bi šlo za človeška življenja, ne bi nikoli zagovarjali "redukcitarijanstva" / "fleksitarijanstva" / "jajc proste reje" itd. [beri: zmanjšanega, občasnega ali "prijaznejšega" trpinčenja in ubijanja nedolžnih ljudi; op.p.]. In enako ne bi smeli zagovarjati teh stvari, ko gre za živali. Vedno moramo biti jasni, da je veganstvo nujno, če živali niso stvari in štejejo v moralnem smislu. Če nekdo sliši to sporočilo in mu je mar, a ni pripravljen takoj postati vegan, naj sam izbere korake, ki jih želi. Toda mi, kot zagovorniki pravic živali, ne bi smeli nikoli promovirati ničesar manj od veganstva.   

2. ne promovirajte "reform za dobrobit živali" [t.i. welfare reform oz. zakonskih "izboljšav" reje živali, npr. daljših verig, reje izven ograd ali kletk, krajšega transporta živine, itd.; op.p.], zato ker ne le, da storijo zelo malo (če sploh kaj) za živali, pač pa ustvarjajo prepričanje, da je "sočutno" izkoriščanje dobra stvar.

3. ne promovirajte kampanj, ki ciljajo na posamične oblike izkoriščanja živali [t.i. single issue kampanj, npr. proti krznu, proti uživanju pasjega mesa, proti testiranju na živalih, proti lovu na kite, itd.; op.], zato ker te kampanje hočeš nočeš promovirajo  ostale, ne-ciljne oblike izkoriščanja kot moralno "boljše" in s tem spodbujajo izkoriščanje.

4. ne odobravajte in ne vključujte nobenega diskriminiranja ljudi v svoje zagovorništvo živali.

5. nikoli se ne zatekajte k nasilju.

Tako. Precej preprosto, kajne? In veste kaj? Teh idej ne promovira nobena – niti ena sama – organizacija ali društvo za živali. Prav imate, ko pravite, da sem kritičen do teh organizacij in društev, kajti verjamem (podprto z argumenti), da peljejo zadeve v povsem napačno smer.

Skupaj s številnimi prostovoljnimi moderatorji ponujamo brezplačno izobraževalno gradivo na www.facebook.com/abolitionistapproach ter na spletnih straneh www.AbolitionistApproach.com in www.HowDoIGoVegan.com. Na voljo so tudi tri knjige o aktivizmu: Etika v kuhinji (Eat Like You Care), Animal Rights: The Abolitionist Approach in Advocate for Animals!

Gary L. Francione
Board of Governors Professor of Law, Rutgers University
Honorary Professor (Philosophy) University of East Anglia

Prevod: Leon Kralj


**********
Če še niste vegani, prosim postanite vegani. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.  

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti – je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ.

Vse o veganstvu:  www.HowDoIGoVegan.com   

Sorodne teme (kliknite na povezavo):


Ni komentarjev:

Objavite komentar